Lepota ali toplota? (oziroma kako Danica kupuje smučarska oblačila)

četrtek, 24. marec 2016

Pred tednom dni sem opisala svojo smučarsko izkušnjo na Krvavcu, tokrat pa sem malce bolj pod drobnogled vzela smučarska oblačila. Predvsem me je zanimalo, ali je pri smučanju bolj pomembno vzbujanje zavistnih pogledov ali dejanska funkcionalnost teh oblačil.


 Ok, pojdimo po vrsti… Že nekaj časa pred prvimi letošnjimi smučarskimi zavoji sem razmišljala, kaj naj oblečem za vijuganje po belih strminah. Ne vem, zakaj, a ob tem so mi misli uhajale v mondena ameriška in švicarska smučarska središča 70. in 80. let prejšnjega stoletja, kjer so bili zlasti zvezdniki velikega platna in predstavniki kraljévih družin dober pokazatelj, kaj je tisto leto »in«, velike blagovne znamke, kot so Spyder, Colmar, Fila itd., pa so se dobesedno teple za njihovo naklonjenost. In tako si na eni strani opazil smučarje, ki so blesteli v kombinezonih divjih (beri: fluorescentnih) barv norih osemdesetih, na drugi strani pa cel spekter nič bolj smešnih (za današnje pojme) pajacev bolj umirjenih barv. Seveda z obvezno opremo za oba spola – belo šminko.



No, te »retro« misli so botrovale dejstvu, da sem se spomnila na blagovno znamko, ki je bila v tistih časih na območju bivše Jugoslavije in v delu srednje ter vzhodne Evrope absolutna zmagovalka in je v najboljših letih zaposlovala kar 6500 ljudi – Toper. In Toper je tudi moja izbira!;)




Kaj se torej dogaja s ponosom slovenske tekstilne industrije, ki je bil tesno povezan z največjimi uspehi slovenskih zimskih športnikov? Najbolje, da preverim, saj sem brala, da Toper po burnih 90. in dokončnem potopu (stečaju) pred nekaj leti z novo lastnico (tudi direktorico) hitro in uspešno formiral novo ambiciozno ekipo in zopet stopa na pota stare slave. A s povsem drugačnimi izhodišči. Oborožena z informacijami in vizijo, da na Krvavcu nočem žrtvovati dobrega videza zavoljo tehničnih lastnosti smučarskih oblačil, se odpravim v ljubljanski BTC, kjer ima Toper eno izmed svojih trgovin.


V Hali A me pričaka luštna in dobro založena trgovinica s smučarskimi oblačili in z lahkim tekstilom, kjer brez dlake na jeziku povem svoje zahteve – rada bi bila seksi, pa med smučanjem me ne sme zebsti (aja, pa pozabila sem povedati, da mi je prijatelj pred tem namignil, da mora imeti bunda vsaj 10.000 vodnega stolpca – karkoli že naj bi to pomenilo.;) V pogovoru s prijazno prodajalko takoj izvem, da ima Toper smučarska oblačila z do 20.000 vodnega stolpca, kar je ena najvišjih vrednosti, ki trenutno obstajajo na svetu, materiala pa sta Laka FourWay Stretch in Dermizax. In potem šok v obliki vprašanja: »Gospa, boste smučali v hudem sneženju ali dežju?«. Neee, halooo?!? Če dežuje ali močno sneži, ostanem v hotelu. »Ker je potem veliko bolj pomembna vetrna zaščita, v kolikor, seveda, niste zelo zahtevna smučarka in smučate v ekstremnih pogojih,« takoj izstreli Toprova prodajalka. Ok, jasno, »makes sense«… Torej je tekmovanje, kdo ima večjega (vodni stolpec, seveda), za nas rekreativne smučarje povsem odveč. Prvi izmed mitov je torej padel. Lahko grem smučat, ne da bi mi bilo za to treba kupiti smučarsko bundo na ravni alpinistične opreme. In Toper ima še ogromno bund z nekaj nižjim vodnim stolpcem, a povsod z izjemno dobro vetrno zaščito. Ampak razjasniti moram še eno stvar – sem lahko oblečena v tehnično vrhunska oblačila, a hkrati na smučišču čudovita in mi ob vsem tem ni treba za to (v stilu bogatih Rusov) zapraviti celega premoženja? Za intermezzo: ob poplavi enih in istih Spyderjev in Colmarjev na smučišču se dejansko sprašujem, koliko je sploh originalnih – namreč, rahlo dvomim, da smo Slovenci kar tako pripravljeni odšteti poldrugega evrskega tisočaka za smučarske hlače in jakno. Pustimo to za kdaj drugič… Nazaj v Toper. S prodajalko izbirava barvo in ena mi takoj pade v oči – koralna! Z umetnim krznom na kapuci, kar je letošnji trend. Ta bo moja! Pa še »funky« kapo in pulover dodava. Top! Khm… pa cena? Tudi top! He, he… sploh z izdatnim posezonskim popustom. 


Zaključek: v Topru ne igrajo na karte nostalgije, niso »retro« in ne želijo ugajati vsem enodnevnim modnim muham, čeprav so ob tem izjemno ponosni na svojo 70-letno tradicijo. V bistvu na marsikaterem področju celo narekujejo trende, predvsem v tehnološkem in funkcionalnem smislu. In, kar je morda najpomembneje, vrhunska kakovost je pri Topru cenovno izjemno dostopna. Skratka, kul izdelki, fajn ekipca in super vizija. Vse najboljše v novih zmagah, Toper! In ja, moja nova garderoba se je izkazala za nadvse odlično izbiro!;)

P.S: Drug dan sem se z Mitjo Rozmanom, smučarskim učiteljem iz Jecom sport, povsem suvereno spustila iz najvišje točke Krvavca. Se že veselim nove smučarske sezone!;)

Foto: Rok Čibej in Mitja Rozman














Na sebi imam:
jakna Toper
hlače Toper

pulover Toper
kapa Toper
hlače Zara
škornji Valentino

You Might Also Like

0 komentarji